Tips voor het onderhoud van uw schoenen

Na aanschaf van uw nieuwe schoenen, wilt u daar natuurlijk zo lang mogelijk van profiteren. Schoenen hebben echter veel te lijden door slijtage, vocht, transpiratie en allerlei soorten vuil.

Als u niet goed voor uw schoenen zorgt, kan dit er toe bijdragen, dat u niet zo lang van uw schoenen kunt genieten, als u zou willen. Daarom hebben wij voor u de meest voorkomende onderhoudstips en producten op een rijtje gezet.

Algemeen onderhoud

Nieuwe schoenen zijn gevoelig voor vuil, vocht en oliën. Het is daarom raadzaam om nieuwe schoenen voor het eerste gebruik te impregneren met een spray, die is geschikt voor het materiaal van uw schoenen. Gebruik de spray buitenshuis (bij weinig wind) en houd een afstand aan van circa 20 cm ten opzichte van uw schoen. De werking van het impregneren neemt af bij intensief gebruik van het product, alsmede bij een flinke regenbui. Spray uw schoenen daarom regelmatig in. Dit geldt niet alleen voor het bovenmateriaal, maar zeker ook voor de zool, indien deze van leer is.

Na het dragen

Na het dragen van uw schoenen adviseren wij u om houten schoenspanners te gebruiken. Deze zorgen ervoor, dat het vocht aan de schoen onttrokken wordt, waardoor ook de loopnaden minder zichtbaar blijven. Het gebruik van houten spanners draagt bij aan een langere levensduur van uw schoenen. Bij laarzen raden wij u aan om na het dragen gebruik te maken van laarzenspanners. Deze zorgen ervoor dat de laarsschacht rechtop blijft staan. Wanneer u de laars zonder spanner weg zet, klapt de schacht dikwijls dubbel en daarmee ook de rits. Omdat de rits van nylon is en door het dragen warm wordt en flexibeler, kan er daardoor een knik in de rits ontstaan, die er later voor kan zorgen dat de rits op dit punt niet meer goed sluit of zelfs kapot getrokken wordt.

Poetsen van schoenen (glad leer)

Voordat u uw schoenen gaat poetsen, dient u er voor te zorgen dat de schoenen goed droog zijn en vrij van stof en vuil. Gebruik een zachte borstel voor het schoonmaken van uw schoenen.

Let op dat u, voordat u gaat poetsen, de juiste kleur schoenpoets gebruikt! Mocht u onverhoopt toch een keer de verkeerde kleur gebruiken, dan kunt u dit proberen te herstellen door een beetje anti-rain op een doekje te spuiten en hiermee de schoen te reinigen. Lukt dit niet, dan kunt u ook proberen, met neutrale schoensmeer op een schone doek, de schoen uit te poetsen. Mocht ook dit geen effect hebben, dan raden wij u aan om bij ons langs te komen zodat wij u, waar mogelijk, een passend advies kunnen geven.

Wij adviseren om voor het inpoetsen van uw schoenen altijd een schoenborstel te gebruiken. Per kleur een eigen borstel! Gebruikt u een doek, dan zal de bijenwas en/of amandelolie uit de schoencrème in de doek trekken en dus niet in het leer van uw schoenen.

Onderhoud en verzorging suède

Bij suède is preventief onderhoud het allerbelangrijkst. Dit houd in dat u uw schoenen voor het eerste gebruik goed in dient te spuiten met een voor het materiaal geschikte spray, die vuil- en waterafstotend is. Dit dient u regelmatige te herhalen, één tot twee keer per maand.

Als uw schoenen tussentijds toch vuil worden, kunt u de schoenen het beste op de volgende manier reinigen. Bij licht vuil kunt u de schoenen met stoom behandelen. Reinig de schoenen eerst voorzichtig met een suède borstel. Zet vervolgens de waterkoker aan en wacht tot het water kookt. Haal nu de schoenen met een vloeiende beweging door de stoom. Hierdoor zullen de haartjes weer naar boven trekken. Laat de iets vochtig geworden schoenen goed drogen. Borstel ze vervolgens nog een keer met de suède borstel.

Bij grotere vlekken kunt u de schoenen voor het stomen het beste eerst reinigen met het afwasmiddel Dreft citroen. (Het gaat om het citroen extract, dat in dit product gebruikt wordt). Doe een flinke scheut in een kom en meng het met een klein beetje water. Klop vervolgens op, zodat er een flinke schuimlaag ontstaat. Pak een spons en neem het schuim op en maak hiermee voorzichtig de gehele schoen schoon. Laat de schoen vervolgens goed drogen en pas daarna de stoombehandeling toe.

Vergeet niet in beide gevallen, na deze behandeling(en), uw schoenen opnieuw te impregneren! Dan heeft u het langst plezier van uw suède schoenen

Voor het uitpoetsen kunt u zowel een schone borstel als een schone, zachte, katoenen doek gebruiken.